De fleste er efterhånden vendt tilbage på deres arbejdspladser fuldtid, efter pandemien langsomt begyndte at aftage. Og selvom mange opdagede de mange glæder ved hjemmearbejde – for eksempel daglige powernaps, nattøj og ingen transporttid – så er der en ting der i høj grad har manglet, og det er fællesskabet.

For selvom utallige online møder og telefonsamtaler har trådt i stedet for al fysisk kontakt, så bliver det aldrig det samme som at sludre med en kollega ved kaffeautomaten, eller lige stikke hovedet ind på chefens kontor for at spørge til hendes weekend.

Boost fællesskabet

Det handler nu mere end noget andet om at genfinde hinanden og fællesskabet på arbejdspladsen. Derfor er det tid til at booste den. Det er der mange råd for, helt fra store strukturelle ændringer til mindre detaljer, og alt fra frokostordning til nissevenner.

Vigtigst af alt er, at du og dine kollegaer får muligheden for at catche op. Der kan være startet nye kolleger i mellemtiden, som I skal have sluset ind i det sociale liv på arbejdspladsen, og det kan godt tage lidt tid.

Fælles om mad

Som nævnt tidligere er en frokostordning altid en god idé, og kan fungere som et samlingspunkt for de ansatte. Selvfølgelig kan madpakker også være et spændende samtaleemne, men med en frokostordning, for eksempel fra Able, skabes der et mere naturligt fristed og mødested for alle.

Her handler det selvfølgelig om ikke at ekskludere nogen, så derfor vil en god blanding af kød og vegetariske retter være en god idé.

Ved at have en frokostordning sørger virksomheden for, at de ansatte har maden til fælles, og det vil naturligt opfordre dem til at spise nogenlunde samtidigt – hvis altså arbejdet tillader det. Det optimale vil være, hvis maden er af høj kvalitet, så et af samtaleemnerne bliver tilfredshed over maden, fremfor hvilken kok der skal fyres.

Sociale arrangementer

For nogen kan det godt stadig være en smule overvældende at skulle deltage i sociale begivenheder, ovenpå to år med nedlukninger og begrænset kontakt med andre. Det er en god idé at tænke over, når I planlægger jeres næste sammenkomst. Det kan være en god idé fortsat at minde folk om, at de skal blive hjemme hvis de har symptomer, og så ellers sørge for der er håndsprit tilgængelig.

Men sociale arrangementer ER stadig en god idé. Det er nemlig her alle ansatte får mulighed for at lære hinanden bedre at kende, og dreje snakken hen på noget andet end arbejde. Ved ønsket om at ryste alle endnu mere sammen, kan der eventuelt arrangeres forskellige teambuilding-aktiviteter. Det kan være alt lige fra små selskabslege, til skattejagter og mystery rooms, til hele dage med professionelle i spidsen, til at sørge for den optimale oplevelse.

For alle kollegagrupper gælder det dog, at det ikke er sikkert man har andet til fælles med arbejde. Det gør det ikke nødvendigvis til en dårlig arbejdsplads eller et dårligt team. Det kan bare være at arbejdssnak altid vil fylde mest, og privat snak træder i baggrunden, idet man på arbejdspladsen simpelthen ikke har noget til fælles privat.