At være din egen chef kommer med en masse frynsegoder. Du bestemmer selv dine arbejdstider, du vælger selv dine kunder, og du får ansvaret for din egen karriere.

Men der er også et par ulemper. En af de største er, at det kan være svært at lave en selvstændig løn beregning, når du er selvstændig. Det er trods alt dig, der står for fakturering og opkrævning af betalinger – hvilket betyder, at du også skal holde styr på din indkomst og sørge for, at du sætter penge nok til side til at betale skat til april. Heldigvis er der et par ting, du kan gøre for at gøre processen lettere. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at lave en selvstændig løn beregning, når du er selvstændig erhvervsdrivende:

Fire gode råd til en selvstændig løn beregning 

  1. Hold styr på dine indtægter og udgifter 

Det første skridt, når du skal lave en selvstændig løn beregning, er at blive organiseret. Start med at holde styr på alle de penge, der kommer ind – det omfatter ikke kun betalinger fra kunder, men også alle andre indtægtskilder som f.eks. renter fra investeringer eller udlejningsejendomme. Derefter skal du holde styr på dine udgifter. Dette omfatter alt fra kontorartikler til dagligvarer og flybilletter til forretningsrejser. 

  1. Beregn din nettoindkomst 

Når du har styr på dine indtægter og udgifter, er det tid til at beregne din nettoindkomst – det vil sige dine samlede indtægter minus dine samlede udgifter. Dette er det beløb, du har til rådighed til at bruge eller spare hver måned. 

  1. Sæt penge til side til skat 

Hvis du er ansat, bliver skatterne automatisk trukket fra din løn – men når du er selvstændig erhvervsdrivende, er det op til dig at sætte penge til side til skat hvert kvartal. For at sikre, at du ikke ender med at skylde penge i skat, skal du sætte 30-35 % af din nettoindkomst til side hver måned på en separat opsparingskonto. På den måde har du den 15. april kontanter nok til at betale det, du skylder, uden at du behøver at kæmpe for at finde pengene. 

  1. Beslut dig for, hvor meget du vil tage hjem hver måned 

Nu hvor du ved, hvor mange penge der kommer ind, og hvor mange der går ud (i skat), er det tid til at beslutte, hvor mange penge du vil tage hjem hver måned. Dette tal vil være forskelligt for alle, afhængigt af faktorer som livsstil og gældsforpligtelser – men når du har et tal i tankerne, så hold dig til det! Begynd med at overføre dette beløb til en separat checkkonto i begyndelsen af hver måned. Brug derefter kun penge fra denne konto, så du ikke ved et uheld kommer til at bruge for meget og dykker ned i opsparinger eller investeringer. 

Kom i gang med en selvstændig løn beregning i dag – det er ikke så svært som det lyder! 

Det behøver ikke at være skræmmende at lave en selvstændig løn beregning i starten, men det behøver det ikke at være! Ved at følge disse enkle trin og holde styr på dine indtægter og udgifter kan du nemt beregne, hvor mange penge du har brug for (og ønsker) at få hjem hver måned – så du får mere tid til de sjove ting!