Det er noget af det værste, der kan ske for os mennesker i livet: Vi mister nogle, vi holder af. Det er uundgåeligt, for livet varer ikke evigt, men derfor gør det alligevel ondt, hver gang det sker. Hvis en person tæt på dig er død, så kan det være, det er dig, der skal stå for mange af tingene.  

Det kan være svært at håndtere, og derfor kommer der her en liste over ting, du skal gøre, når en person dør. 

Dødsattest  

Du skal først og fremmest sørge for, at der bliver skrevet en dødsattest. Denne skal laves af en læge og indberettes digitalt. Det er derefter normalt, at der bliver givet en kopi af dødsattesten til bedemanden, hvis du vælger at bruge sådan en. Det er ikke et krav at bruge en bedemand, men der er alligevel mange, der vælger det, fordi det kan hjælpe enormt meget i en svær tid. Måske du efter en bedemand Allerød? Bedemænd kan heldigvis findes overalt i landet, så uanset hvorhenne du befinder dig, så skal det nok kunne lade sig gøre at finde en bedemand, der kan hjælpe dig. 

Dødsanmeldelse 

To dage efter dødsfaldet er indtruffet, skal det indberettes til begravelsesmyndigheden, der er der, hvor den afdøde var. Dette kan gøres digitalt på borger.dk. Du kan selv udfylde dette, men du kan også få bedemanden til at gøre det.  

Det kan godt være hårdt at gøre, hvis man var tæt på personen, og det er også en af grundene til, at det er en god idé at vælge en bedemand. Hvis du bor i Allerød, så vælg en bedemand i Allerød – det er det letteste. 

Forberedelse af den afdøde 

Den afdøde skal ”sættes i stand” inden begravelsen. Det er her, du kan være med til at vælge, hvad den afdøde skal have på. Det kan være, at den afdøde har oplyst om dette i ”mit sidste vilje”, som er et form for testamente, den afdøde kan have lavet inden dødsfaldet.  

Du kan også her få bedemanden til at hjælpe, for det kan godt være hårdt at skulle hjælpe med at istandsætte en død person, man er ked af at have mistet. 

Forberedelse af ceremonien  

Du kan snakke om ceremonien sammen med bedemanden i Allerød, hvor I sammen finder ud af, hvordan det hele skal finde sted. Der er ingen regler om, hvor ceremonien skal foregå, men de fleste vælger at gøre det i en kirke eller et kapel. Det er til gengæld ikke tilladt at begrave den afdøde, hvor man har lyst. I Danmark er det en lov, at afdøde skal begraves eller nedsættes på en godkendt begravelsesplads. 

Bisættelse eller begravelse? 

Som pårørende er du med til at bestemme, om der skal være tale om en begravelse eller en bisættelse. Ved en begravelse bliver den afdøde båret ud i kisten, som efterfølgende sænkes ned i jorden, hvorefter præsten kaster jord på tre gange og siger den velkendte frase ”Af jord er du kommet, til jord skal du blive, og af jord skal du igen opstå”. Ved en bisættelse køres kisten til brænding på et krematorium efter endt ceremoni i kirken.