billede1

Når man ser på statistikken for cyklisterne, så er det over hver femte, der kommer til skade med hovedet, når det går galt på cyklen. Og ud af dem, som slår hovedet, er det 70%, som bærer cykelhjelm, det vil sige, der er 30%, som ikke bruger hjelm, så der er klart plads til forbedring. En cykelhjelm er naturligvis ingen garanti, men den reducerer risikoen for alvorlige hovedskader med 50%, og det viser cykelhjelmens berettigelse.

Cykelhjelme findes i mange varianter, så der skal nok være noget for enhver smag og hovedform –  se mere inde på https://ecykelhjelm.dk/. Og man skal i øvrigt huske at skifte hjelmen ud, hvis man stadig vokser eller har været involveret i et uheld, hvor hjelmen kan have fået stød.

Gode vaner fra en tidlig alder

I dag er der stadig mange voksne, som ikke selv er vokset op med at bruge cykelhjelm som barn. Men med tiden skulle dette forhold gerne ændres, og det er den udvikling, der skal styrkes og vedligeholdes i disse år.

Når det kommer til ens børn, skal man huske, at man som forælder er rollemodellen, som børnene mere eller mindre ubevidst ser op til. Så derfor er det særligt vigtigt, at man sørger for selv at gå forrest med et godt eksempel og huske cykelhjelmen hver gang. Og efterhånden, som børnene lærer, at mor og far konsekvent bruger cykelhjelm, også selv om det bare er en kort tur på en distance, hvor der ikke er meget trafik, så vil de tilpasse sig og gøre det samme. Det skal helst blive en vane.

Børnene har selvfølgelig brug for, at der også bliver sat ord på. De skal vide hvorfor, det er vigtigt at passe godt på hovedet. For det er ikke nødvendigvis noget, de forstår. Mange større børn kan godt forstå en forklaring om langtidskonsekvenserne af at have et hoved, der ikke længere fungerer optimalt. De mindste derimod har kun behov for at vide, at det gør ondt, når man slår hovedet, og det er ikke spor sjovt.

racer cykelhjelm

Hjelmen til flere formål

I dag er der mange børn og unge, som kører på løbehjul og el-løbehjul, hvor man virkeligt får fart på. Her gælder det ligeledes om at vænne sig til at bruge cykelhjelmen, så hovedet er beskyttet. El-løbehjulenes popularitet er eksploderet de seneste år, og af samme grund er der flere tilskadekomne.

Her er der mange soloulykker, hvor el-løbehjulet ganske simpelt er kommet ud af kontrol. Den typiske tilskadekomne er teenager eller voksen og har ikke brugt hjelm, så her skal der en massiv indsats til for at få flyttet på vanerne. Måske vil et større fokus på følgerne af en hovedskade kunne ændre på folks indstilling. De fleste mennesker vil jo nødigt udsættes for en langtidssygemelding fra arbejdet, men det kan let blive resultatet af en hovedskade.

Alle ved, at en langtidssygemelding hverken er en genvej til forfremmelse eller højere jobsikkerhed. Men det er den alvorlige virkelighed, som hurtigere kan blive til en realitet, hvis ikke man husker hjelmen hver eneste gang.