Fastelavn er lige om hjørnet, og det foregår helt præcist søndag d. 3 marts i år. Traditionen tro skal katten slås af tønden, og det er en sjov leg, som børn er særligt glade for. I denne artikel giver vi en kærlig opfriskning på reglerne, så du er helt parat til den store dag.

Sørg for at få skåret reglerne ud i pap, så selv de mindste kan forstå det – på den måde undgås misforståelser og konflikter imellem børnene. Normalvis er reglen at personen, der formår at slå bunden ud af tønden, skal krones som kattekonge. Dernæst skal personen, som slår det sidste bræt af krones som kattedronning.

Det anbefales dog at lave en lille ændring fra de originale spilleregler, fordi at det sidste bræt ofte ryger af i en høj fart, og kan være farligt for tilskuer og deltagende børn. De nymoderne regler betyder derfor, at personen der slår bunden ud krones som kattekonge, og den der slog lige inden bliver kattedronning.

Endvidere er det altid en god idé at tage nogle forbeholdsregler for børnenes sikkerhed. Derfor anbefaler vi, at der skal holdes afstand fra den der slår til de resterende i kø. Ydermere bør fastelavnstønden altid hænge helt stille før, at den næste person må gå hen og slå til tønden.

dreng til fastelavn
Young caucasian girl smiling wearing superhero costume in the park

Fastelavnskostumerne bør også kåres

På fastelavn er det kutyme, at børn klæder sig ud i sjove kostumer. Det er ikke alle, som kan vinde i katten af tønden, og derfor kan det være en god idé at have præmier og kåringer til de mest kreative udklædninger. På den måde er der flere vindere på dagen, og det er en oplagt mulighed til at give succesoplevelser til nogle af de børn, som har det svært.

Vi forslår at man finder en vinder til:

  • Bedste drenge udklædning
  • Bedste pige udklædning
  • Mest kreative udklædning

Det gør dagen ekstra sjov, og giver børnene større incitament for at deltage i fastelavnsaktiviteterne.