billede1

Ligesom specialøl blev gjort meget populære for nogle år siden, er gin nu også på vej op. Gin bliver mere og mere populært, og det er begyndt at gå op for folk, at gin kan mere end bare at smage af gran. Der findes mange forskellige slags, og der er flere måder hvorpå man kan producere denne spiritus, for at opnå forskellige smagsnuancer.

Ginnens oprindelse

Det siges, at gin blev opfundet i 1600-tallet af Dr. Sylvius, der blandede alkohol og enebær for at bruge det som medicin til nyrerne. Senere blev det i 1700-tallet populært blandt soldater, der fik smag for det.

Gin er smagsneutralt alkohol, der så bliver gendestilleret sammen med forskellige slags bær eller krydderier. Den mest klassiske bliver dog lavet på enebær, som Dr. Sylvius opfandt den. Dog kan man tilføje andre botanicals også. Botanicals er betegnelsen for de smage, som man kan tilføre ginnen. Udover enebær er smage som citrus, kanel eller kardemomme også meget populære, og bliver hyppigt brugt. Der er dog forskellige typer af gin, som har begrænsninger på, hvilke botanicals, man må tilføre dem.

Gin har tidligere været kendt som en drik, som kom fra England. Men nu til dags produceres der gin i lande over hele kloden, og bare i vores lille Danmark produceres der mere end 50 forskellige varianter af gin.

lækker gin

Forskellige typer

Der er bred forståelse af, hvad en god gin er. Dette skyldes at der netop kan tilføres forskellige smagsnuancer – botanicals – til ginnen. Nogle af typerne inkluderer:

  • Dry gin

Dry gin er den slags gin med færrest “regler”. Derfor er det gin-producenternes slaraffenland, hvor de kan eksperimentere med mange forskellige smage. Derfor er det også de fleste ginner, man ser, der er dry gin.

  • London dry gin

En London dry gin, behøver ikke, som navnet ellers antyder at være produceret i London. Det er der ikke nogen regler for. Til gengæld rummer navnet regler for, hvordan ginnen skal produceres. Smagsforstærkerne skal nemlig være tilføjet ginnen inden man begynder destilleringen. Desuden må der kun tilføjes naturlige aromaer i denne form for gin.

  • Plymouth gin

Ved denne type af gin, er der i modsætning til den førnævnte, strenge regler i forhold til, hvor den skal produceres. Den skal nemlig, som navnet antyder, produceres i Plymouth i England.

  • Old Tom gin

Old Tom Gin kommer som ovenstående også fra England. Den har en sødlig smag, der gør at den på det seneste er blevet mere populær, da det f.eks. gør den bedre i cocktails. Ellers har den faktisk været lidt glemt siden 1800-tallet, hvor den også var meget populær.

Hvad drikker man sammen med gin?

Den helt klassiske drink med er jo gin-tonic. Gin-tonic er faktisk så populær, at der findes barer, der kun serverer varianter af netop denne drink. Dette skyldes nok, at der både produceres mange forskellige slag gin og tonic – plus at man ofte kan tilføje forskellige ting til drinken, som f.eks. citron eller rosmarin. Udover i gin-tonic kan man også finde gin i drinks som Gin-hass, dry martini og negroni.