Mange mennesker tror, at det kun er folk, der dyrker sport eller lever et meget aktivt liv, der har brug for kosttilskud. Det er dog langt fra sandheden. Hverdagskosten kan være rigelig med ting, der ikke gør os sunde og raske. Derfor er det en god idé at supplere den med nogle daglige kosttilskud. I denne artikel vil vi give dig en oversigt over de vigtigste tilskud, du har brug for for at holde dig sund.

Vitaminer og mineraler

Mange af os får ikke tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler fra vores kost. Dette kan føre til mangelsymptomer som træthed, hovedpine, svimmelhed og døsighed. For at undgå disse problemer er det en god idé at supplere din kost med et multivitamin- eller mineralpulver. De fleste pulvere indeholder alle de nødvendige vitaminer og mineraler, du har brug for for at holde dig sund.

Vitamin C

De fleste mennesker ved, at de skal tage en daglig multivitamin for at holde sig sunde. Der findes dog andre kosttilskud, som du måske ikke er klar over, og som kan hjælpe med at forbedre dit helbred. Et af disse er Liposomal vitamin c

C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, som findes i citrusfrugter, tomater og grønne bladgrøntsager. Det fås også som kosttilskud. C-vitamin er vigtigt for dannelsen af kollagen, som er et protein, der er med til at opretholde strukturen af hud, blodkar og knogler.

Den anbefalede daglige dosis (RDA) for C-vitamin er 75 mg for kvinder og 90 mg for mænd. Mange eksperter anbefaler dog, at man tager en højere dosis C-vitamin, især hvis du er under stress eller udsættes for koldt vejr.

C-vitamintilskud fås i tablet-, kapsel- og pulverform. De kan også findes i form af tyggetabletter og gummier.

Vitamin D

D-vitamin er et vigtigt næringsstof for stærke knogler og et sundt immunforsvar. Med andre ord, så fremmer vitamin D optagelsen af calcium og fosfat fra tarmene og i knogler samt tænderne. Vitamin D dannes ved strålerne fra solen, og man bør derfor supplere med D-vitamin i vinterhalvåret, hvor solen ikke er lige så meget fremme.

Omega-3 fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer er vigtige for en række kropslige funktioner. De har blandt andet en positiv effekt på hjertet, hjernen og leddene. Desuden kan omega-3 fedtsyrer forebygge en lang række sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og Alzheimers sygdom. Det anbefales derfor, at man spiser fisk to til tre gange om ugen eller tager et dagligt tilskud af omega-3 fedtsyrer i form af fiskeolie.

Styrk din kost med følgende

Probiotika

Probiotika er levende bakterier, der findes naturligt i tarmen. De har en række positive virkninger på sundheden, herunder forbedring af fordøjelsen, styrkelse af immuniteten og reduktion af inflammation. Probiotika kan findes i fermenterede fødevarer som yoghurt, surkål og kimchi. Du kan også tage dem i form af kosttilskud.

Fiber

Fibre er et vigtigt næringsstof, som de fleste mennesker ikke får nok af. Det er vigtigt for et sundt fordøjelsessystem og kan være med til at sænke kolesterolniveauet og blodsukkeret. Fibre kan findes i frugt, grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter. Hvis du ikke spiser nok af disse fødevarer, kan du have gavn af at tage et fibertilskud.

Protein

Protein er en vigtig næringsstof for kroppen. Det er nødvendigt for vækst og reparation af væv, og det hjælper med at opbygge og vedligeholde muskelmasse. Protein kan findes i kød, fisk, æg, mejeriprodukter og bælgfrugter. Hvis du ikke får nok protein fra din kost, kan du have gavn af at tage et proteintilskud.

Dette er blot nogle af de vigtigste kosttilskud, du har brug for for at holde dig sund. Der er naturligvis mange andre kosttilskud, som også kan være gavnlige. Tal med en sundhedsperson, hvis du er usikker på, hvilke der er de rigtige for dig.