Pæn, glat og ren hud er noget, de fleste drømmer om, men det er ikke altid noget, vi bare kan ønske os til. Keratosis pilaris er et godartet udslet af knopper, der typisk kommer på overarmene, men også kan findes på resten af kroppen, og det er noget, mange døjer med.

Men hvad kan man gøre ved det? Hvorfor kommer det? Og kan man slippe af med det? Du kan læse om keratosis pilaris i den her korte artikel og få alle de svar, du har brug for.

Hvad er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er forårsaget af en ophobning af skæl i hårsækkene – for ja, skæl kan findes på hele kroppen. Modsat bumser er det derfor ikke fedt, der er i knopperne. Det er ikke spor farligt, så du skal ikke være bange for knopperne. Men keratosis pilaris kan stadig godt være irriterende.

Du kan bruge forskellige cremer mod keratosis pilaris, men generer det dig ikke, kan du også lade det være. Keratosis pilaris er nemlig mere en afvigelse fra normalen end en reel sygdom.

Tør hud kan fremprovokere keratosis pilaris, og derfor er en god rutine med fugtighedscreme essentiel, hvis du ofte oplever de irriterende små knopper. Der er kun grund til at søge lægehjælp, hvis du er kosmetisk generet af keratosis pilaris, for hverken knopperne eller årsagen er farlig.

Keratosis pilaris er en kronisk sygdom, og derfor kan den være meget svær, hvis ikke umulig, at slippe helt af med.

Identificer keratosis pilaris

Keratosis pilaris er små, faste knopper på huden, og de ses især på overarmene. De kan være kosmetisk generende, men de burde hverken klø eller irritere huden. Oplever du gener af knopper på kroppen, bør du opsøge en læge. I så fald er der nemlig en chance for, at det er noget andet end keratosis pilaris.

I og med keratosis pilaris kommer i forbindelse med tør hud, kan du godt opleve kløe i nærheden af knopperne. I så fald kan det meget vel være selve huden, der klør, og ikke knopperne.

Hvis du klør meget det samme sted, kan du fremprovokere et udslet. Er det rødligt og pludseligt opstået, er det ikke keratosis pilaris – så kan det meget vel være eksem eller en anden type udslet.

keratosis pilaris

Forebyggelse af keratosis pilaris

Keratosis pilaris kan især opstå i forbindelse med tør hud, og om vinteren, hvor luften bliver kold og tør, kan det blive særlig mærkbart.

Knopper som keratosis pilaris smitter ikke og er fuldstændig forbundet med, hvordan lige netop din krop fungerer. Til en vis grad er det arveligt, og det ses ofte hos personer, der har tendens til atopisk eksem eller icthyosis, også kendt som fiskeskælshud.

Du kan forebygge keratosis pilaris med fugtighedscreme, og dét kan også hjælpe med at behandle mildere tilfælde. Fugtighedscreme efter badet kan være en rigtig god rutine at komme ind i.

Er der tale om et sværere tilfælde, så prøv fugtighedscreme med lactat, også kaldet mælkesyre, eller med urea, også kendt som carbamid. Kan du ikke finde det i butik, kan du søge hjælp på et apotek.